KURUMSAL
Teknik 16 Ağustos 2024

Buhar Tesisatlarına Dair İpuçları

1. Separatör

Kazan çıkışında ve ana hat girişlerinde cihazlardan önce kullanılması önerilen separatör (su ayırıcı) ile buharla beraber sürüklenen su zerrecikleri tutulur. Bu sayede daha kuru bir buharın sisteme gitmesi sağlanır. Buharın kuru bir şekilde kullanılması ile verim yükselir, direkt buhar püskürtülen proseslerde ürün kalitesi artar ayrıca suyun korozif ve aşındırıcı etkisi önlenerek tesisattaki armatürlerin dayanım ömrü uzatılmış olur.

Buhar kazanlarında yaşanan su sürüklenmesi sorunlarının kesin çözümü için kazan çıkışlarına seperatör kullanılması tavsiye edilmektedir.


2. Buhar Kollektörü

Kollektör buharın dağıtıldığı ünitedir. Kollektörlerde kullanılacak olan kondenstopun, kondensi oluştuğu anda tahliye etmesi ve ağır koşullara dayanıklı olması gerekir. Kollektörler için en uygun kondenstop tipi termodinamiktir.

Kolektör çapı; Dkollektör=√ ((DVana1)²+ (DVana2)²+ (DVana3)²+ (DVana4) ² formülü ile belirlenir.

Kollektörlerde kondensin kolaylıkla boşaltılabileceği kondens cebi yapılarak şekilde gösterildiği gibi kondens tahliyesi sağlanmalıdır.

Kollektörlerde girişler bir tarafta çıkışlar bir tarafta olmalıdır.

Kondens cebi giriş veya çıkışların altında olmamalıdır.


3. Ana Buhar Hattı – Kondens Cepleri

Buhar taşıma hatlarında kondens cepleri için ideal aralık 30 – 50 m dir. Uygun aralıklarla cep yapılarak ana hatta oluşan kondens tahliye edilmelidir. Ayrıca hat yükselmelerinde dirseklerde birikecek olan kondensin de tahliye edilmesi gerekir.

Kondens toplama (cep) çapı DN100 mm boruya kadar anma çapı ile aynı; daha büyük çaplarda iki çap daha küçük seçilir.

Buhar taşıma hatlarında, atmosferik şartlara ve koç darbelerine en dayanıklı olan kondenstop termodinamik tiptir.


4. Hava Problemi ve Hat Sonu Hava Atıcı Uygulaması

Tesisatta hat sonlarında hava atıcı kullanılmalıdır. Bu, sistemin çabuk ısınması ve ünitelere daha çabuk buhar gitmesi için gereklidir. Aksi takdirde hat sonlarında sıkışan hava, buhar emisyonunu zorlaştıracaktır.


Buhar tesisatlarında en iyi verim için kuru buhara ihtiyaç vardır. Ana buhar hattından ünitelere yapılan buhar dağıtımlarında, branşmanlar daima üstten yapılmalıdır. Alttan yapıldığı takdirde buharla birlikte su yürümesine sebep olunacaktır.



KONDENSTOPLAR

Kondenstoplar buhar tesisatının en önemli armatürlerindendir. Kondenstop seçimlerinde ve hat dizaynlarında yapılabilecek hatalar, sistemin veriminin düşmesine neden olacağı gibi armatürlerin de kısa sürede arızalanmasına yol açabilir. Ayrıca, kondenstopların sebep olduğu buhar kaçakları işletmelere parasal açıdan oldukça fazla yük getirmektedir. Bu yüzden proses için en uygun kondenstopun seçilmesi enerji tasarrufu konusunda en büyük adımlardan biridir. Buna bağlı olarak hat dizaynının da kondenstopların çalışmasına engel olmayacak şekilde yapılması gerekir.

Kondenstopların öncesinde pislik tutucu, sonrasında çek vana kullanılması önerilmektedir. Unutulmamalıdır ki, bu armatürler sayesinde hem kondenstopların ömürleri daha uzayacak hem de sistem sağlıklı çalışacaktır.

Aşağıda örnek bir kondestop bağlantı şeması gösterilmiştir. Hatta kullanılacak bir kondenstopun hangi armatürlerle ve sırayla monte edilmesi gerektiği, şekilde gösterilmiştir. Dizaynın buna göre yapılması faydalı olacaktır.

1-Küresel Vana          2-Pislik Tutucu          3-Kondenstop          4-Çek Vana         1-Küresel Vana

Buradaki pislik tutucu, kondens hatlarında buharın yoğuşması ile meydana gelen tortuları tutmaya yararken, çek valf de aynı hatta boşalan kondenstoplarda karşı basıncın önüne geçerek boşaltma kapasitesini artırır. Aynı zamanda vakum nedeniyle geri akışın kondenstopları bozmasının önüne geçecektir.

Kondenstop montajlarınızda şemaya dikkat etmenizi öneririz.


Paylaş